Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

MAKAYA McCRAVEN, Niels Broos x Jamie Peet

do 17 november 2022 - 20:00

Projazz in het Koorenhuis - Concert Specials!

Hoog bezoek uit Chicago, waar jazz de afgelopen paar jaar een baanbrekende transitie doormaakt die internationaal resoneert. Aanjager is Makaya McCraven: drummer, componist, bandleider, producer en boegbeeld van platenlabel International Anthem.

McCraven meent dat de term jazz tekort schiet voor de muziek die hij maakt. Makaya de ‘beat scientist’ groeide op met hip hop en de jazz van zijn vader Stephen, ook een drummer, die nog met Archie Shepp en Yusef Lateef heeft gespeeld. In McCravens muziek hoor je ook folk en rock en Afrikaanse muziek. Er is kennis van en eerbied voor traditie en tegelijkertijd een onverschrokken lust voor avontuur. Met zijn innovatieve gebruik van elektronica en een montagetechniek in de geest van Teo Macero’s werk voor Miles Davis, zou je bijna vergeten dat hij ook een meesterdrummer is, een slagwerker die het ritme van jazz een nieuwe richting geeft, net zoals Kenny Clarke en Max Roach dat eerder deden.

McCraven debuteerde onder eigen naam in 2015 met In the Moment. De platen en tournees die hij de daaropvolgende zeven jaar heeft gemaakt hebben als een doorlopend artistiek proces nu geresulteerd in zijn nieuwe album In these Times. McCraven zit niet stil, zijn muziek evolueert voortdurend maar weet zijn specifieke identiteit te behouden. In zijn nieuwe muziek is ruimte voor exotica en ballads, voor nieuwe vormen en klankkleuren. De groove blijft onmiskenbaar, maar er is nu ruimte voor harp, dwarsfluit, een baby-sitar, viool en cello. Live is de muziek directer, mede dankzij een sublieme band met Marquis Hill op trompet, Matt Gold op gitaar, de saxofonisten Greg Ward en De’Sean Jones, en super bassist Junius Paul.

Niels Broos x Jamie Peet

Niels Broos en Jamie Peet zijn twee talenten uit Nederland. Het duo werd in 2017 voor het eerst samengebracht op het podium door Mondriaan Jazz Festival. Sindsdien stonden Niels en Jamie op festivals als Transition Festival, North Sea Jazz en waren ze te zien op de Dutch night op Winter Jazzfest 2020.

De muziek is volledig geïmproviseerd, met enkele melodische en ritmische hooks, met een originele analoge benadering, die doet denken aan het New Yorkse duo Taylor McFerrin en Marcus Gilmore. Maar Niels en Jamie zijn minder urban en bouwen eindeloze hoeveelheden spanning op, die de luisteraar doet denken aan groepen als Aphex Twin, Squarepusher en vroege Autechre. Dit is het geluid van de Nederlandse underground, het geluid van nu.

ENTREEEntree € 25,- (incl. € 2,50 servicekosten)

Gegevens

Datum:
do 17 november 2022
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Site:
Tickets

Organisatoren

Paard
Mondriaan Jazz
Projazz

Locatie

Paard
Prinsegracht 12
Den Haag,
+ Google Maps
Telefoon
070 750 34 34
Bekijk de site van Locatie