Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cutting Edge Jazzfestival

vr 17 mei 2019 - 19:00 za 18 mei 2019 - 03:00

Projazz in het Koorenhuis - Concert Specials!

Voor de zesde keer strijkt het Cutting Edge Jazzfestival in Den Haag neer, en opnieuw in het prachtige theater De Nieuwe Regentes. Het programma verkent de grenzen van de jazz en verrast met een mix van internationale én nationale (en lokale!) topmuzikanten.

Met onder meer het Amerikaanse Superjazztrio The Bad Plus, Vanoli/Brederode/Rohrer en het Rembrandt Frerichs Trio.

KLIK HIER OM TIMETABLE TE OPENNEN

The Bad Plus

The Bad Plus ontstond eind jaren ’90 en was vanaf het begin moeilijk in een hokje te plaatsen. Het ensemble ontving wereldwijd lovende kritieken en wist snel een grote schare fans te verzamelen die vielen voor de creativiteit, het unieke geluid en niet geheel onbelangrijk, de energieke en indrukwekkende live optredens. Het trio gaat regelmatig bijzondere samenwerkingen aan waarbij ze de grenzen opzoeken en regels breken. Het resultaat? Muziek die genres overstijgt en waarbij de oneindige mogelijkheden van deze drie uitzonderlijke musici helemaal tot hun recht komen.

Het laatste album van The Bad Plus, Never Stop II, werd door Rolling Stone Magazine verkozen tot een van de 20 beste jazzalbums van 2018. Lees hier de review-scroll down to 1!

Credits foto: ShervinLainez

Vanoli/Brederode/Rohrer – LEMURIA

Alhoewel Raphael Vanoli, Wolfert Brederode en Samuel Rohrer verschillende muzikale achtergronden hebben en zowel solo- als in zeer diverse ensembles spelen, hebben hun individuele muzikale visies toch verrassend veel raakvlakken. Omschrijvingen als vloeiend, aquatisch, donker en ongrijpbaar zijn vaak gehoorde termen in verband met hun werk. Dit inspireerde hen om het nieuwe project ‘Lemuria’, naar het verzonken mythische continent, te initiëren.
In Raphael’s werk speelt electronica een grote rol, terwijl Wolfert met voornamelijk akoestische middelen een eigen universum creëert. Samuel heeft een uniek semi-electronische set-up voor zichzelf gecreëerd. In dit project vermengen hun rollen zich en ontstaat er een eigenzinnig en tijdloos universum van atmosferische- en soms schurende klankwerelden, flarden van melodieën, en harmonieën die zowel vertrouwd als vervreemdend klinken.

Raphael Vanoli electric guitar, effects
Wolfert Brederode piano, effects
Samuel Rohrer drums, effects

Ambient post-jazz

Rembrandt Frerichs Trio

De avontuurlijke Haagse jazzpianist Rembrandt Frerichs, die door Jazzmagazine werd omschreven als “One of the highlights of the North Sea Jazz Festival”, treedt tijdens het Cutting Edge Jazz Festival op met zijn Rembrandt Frerichs Trio, met Tony Overwater en Vinsent Planjer.

Jazzmagazine schreef over het meest recente album van het trio The Contemporary Fortepiano:Frerichs’ trio dwingt je met dit album je voor een geheel nieuwe klank open te stellen. Dat levert een fantastische luisterervaring op. Over sfeer gesproken: de instrumenten geven de nummers een warme klank en passen heel goed bij het intieme karakter dat de muziek van het Rembrandt Frerichs Trio altijd gekenmerkt heeft…. Het Rembrandt Frerichs Trio is er met ‘The Contemporary Fortepiano’ glansrijk in geslaagd muziek en instrumenten tot een prachtig geheel aaneen te smeden.

Amaguk

Amaguk is een driemensformatie die zijn basis heeft in Nederland. Opgericht door drie vrienden, met een gedeelde muzikale passie en een gezamenlijke drang naar een nieuwe manier van expressie en experimenten. De band speelt doordachte composities en hyper-energieke solo’s, gebaseerd op dansbare, elektronisch-achtige ritmes. Een out-of-the-box-band, met een ​​onvergelijkbare stijl en een muzikaal spectrum van gitaarrock tot kleurrijke avant-garde jazz.
Daniel Denis, gitarist van het trio Amaguk, kreeg eind maart de Erasmus Jazz Prijs 2019 voor beste solist. Over de gitarist zei de vakjury: ‘Een toegewijde en inspirerende muzikant met een uniek gevoel voor energie en een geweldige podiumpresentatie.

Line up:
Daniel Denis – elektrische gitaar en effecten, Alba Gil – altsaxofoon en toetsen, Alex Coulon – drums en percussie.

Sanem Kalfa & George Dumitriu

Van subtiel en meeslepend tot explosief en theatraal. De Turkse zangeres Sanem Kalfa en de Roemeense poly-instrumentalist George Dumitriu halen een enorme melodische creativiteit in elkaar naar boven. Turks verlangen, Braziliaanse melancholie, Italiaanse wijsheden, en Perzische liefdeslyriek vormen de bron van hun muzikale verkenningen. Het Amsterdamse duo is enorm virtuoos, maar in dialoog klinken ze even speels als intiem. Sanem Kalfa zingt behalve in haar Turkse moedertaal, ook in het Portugees, Italiaans en Engels. Ze maakte indruk op Quincy Jones die haar als juryvoorzitter de jazz-vocal award van de Montreux Jazz Competition gaf.

Line up:
Sanem Kalfa – zang, elektronica
George Dumitriu – gitaar, altviool

Nitin Parreé


Drumtalent én buurtgenoot Nitin Parreé (1996) studeert jazzmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij begon met drummen toen hij 10 jaar was. Hij kreeg les van onder ander van Erik Ineke, Stefan Kruger, Felix Schlarmann en Paul van Vossen. Art Blakey, Elvin Jones, Dexter Gordon en John Coltrane waren zijn grootste voorbeelden. Nitin speelde eerder op Haagse jazzfestivals; voor Cutting Edge stelt hij een bijzonder trio samen (t.b.a.)

Jazzschool Den Haag

JAZZVOCALS: Vier vocalisten zullen als solist zingen uit het repertoire van ‘The American songbook’. Zij worden ondersteund door een soepele ritmesectie bestaande uit piano, bas, gitaar en drums.
De solist op tenorsax maakt de sound compleet.

‘The American songbook’ is de verzamelnaam voor de duizenden songs, die zijn geschreven door fameuze componisten en tekstdichters als Cole Porter, George & Ira Gershwin, Duke Ellington, Leonard Bernstein, Oscar Hammerstein, Jerome Kern, Irving Berlin, Harold Arlen, Johnny Mercer, Richard Rodgers & Lorenz Hart.

Vocal: Catherine van Zeeland, Nathalie ter Veer, Zsazsa Tavy, Jeroen Molenaar
Piano: Frank Hakhoff
Bas: Torsten Gosh
Gitaar: Doug Stringer
Drums: Sander Scholtus
Tenorsaxofoon: Jurriaan Smit

Jaco, The Film

Exclusief te zien op Cutting Edge: ‘JACO, the film’, over een van de meest befaamde basgitaarspelers ter wereld: Jaco Pastorius, vooral bekend van Weather Report.
In deze spraakmakende film komen beroemde musici als Flea, Joni Mitchell, Sting, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Geddy Lee, Bootsy Collins, Carlos Santana, naast familieleden en vrienden aan het woord. Dit onthult het verhaal van Pastorius’ muziek, zijn leven, zijn ondergang en uiteindelijk de kwetsbaarheid van een groot artistiek genie.
Pastorius werd geproduceerd door Metallica’s Robert Trujillo in samenwerking met Passion Pictures. De film is de hele avond doorlopend te bezoeken.

Lees achtergronden over film en leven van Jaco Pastorius.

Extra’s:

  • Jazzfood
  • Expositie ‘Inspired by ProJazz’, schilderijen van Freek Jenner en Edu.
  • Afterparty met DJ Jazz Min Lau

TIMETABLE t.b.a.

Klik hier voor een impressie van Cutting Edge 2017 (door Peter Aerts).

Het Cutting Edge Jazzfestival wordt georganiseerd in samenwerking met De Nieuwe Regentes

ENTREEEntree: Online € 20.- , Kassa € 22,- , Student € 11,- , Ooievaarspas 50% korting

Gegevens

Begin:
vr 17 mei 2019 - 19:00
Einde:
za 18 mei 2019 - 03:00
Evenement Categorie:
Site:
Tickets

Organisator

Projazz
Telefoon
0649842548
E-mail
info@projazz.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

De Regentes
Weimarstraat 63
Den Haag,
+ Google Maps
Telefoon
070 2119988
Bekijk de site van Locatie