Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cutting Edge Jazzfestival XS – met o.a. Chris Potter

za 18 november 2017 - 19:00 23:30

Projazz in het Koorenhuis - Concert Specials!

Impressie Cutting Edge 2017

De levende jazzlegende Chris Potter (USA) vormt met zijn trio de hoofdact op het Cutting Edge Jazzfestival XS, op 18 november 2017 in Theater De Nieuwe Regentes. Maar er is meer! Ook deze editie zoekt ProJazz in het Cutting Edge jazzfestival de grenzen op tussen jazz en andere muzikale genres en kunstvormen als spoken word en beeld. Een compacte editie met klinkende namen uit de nationale én internationale jazzscene.

CHRIS POTTER TRIO ft. Reuben Rogers & Eric Harland

Grote zaal, 21.15-22.15

Chris Potter in The Hague
Saxofonist Chris Potter werd in 1971 geboren in Chicago. Al op jonge leeftijd bleek wat voor een bijzonder talent hij was. Als achttienjarige muzikant trok hij naar New York en ontwikkelde daar een vriendschap met pianodocent Kenny Werner. Grootheden zoals Ray Brown, Paul Motion en James Moody vroegen hem in hun orkest. Ook speelde hij mee op albums van Werner, de Mingus Big Band, Steve Swallow en Dave Holland.
In de jaren daarna ontwikkelde Potter zich razendsnel tot een bijzondere bandleider. Vanaf midden jaren negentig kreeg hij de kans om op het gerenommeerde jazzlabel Concord een aantal soloalbums op te nemen. Hierop liet hij horen dat zijn gave voor experiment en vernieuwingsdrang prachtig eigen werk opleverde. Tevens ging Chris in die periode met het befaamde pop-/jazzduo Steely Dan op wereldtournee en speelde uiteindelijk op hun comeback-cd Two against Nature.
Chris Potter is niet bang om een crossover te maken naar het grote publiek, zonder daarbij zijn identiteit te verliezen. Chris over zijn saxofoonspel: “Mijn spel is gebaseerd op het werk van Charlie Parker, Sonny Rollins en Lester Young. Binnen dit raamwerk wil ik mooie dingen maken.” Dit voorjaar verscheen zijn nieuwe album The Dreamer Is The Dream, uitgebracht door ECM Records.

Bezetting: Chris Potter (sopraan-/tenorsax), Reuben Rogers (basgitaar), Eric Harland (drums)

 

Marzio Scholten Solo

Ketelhuis, 19.30-20.00 + 20.15-20.45

Mario Scholten in The Hague
Gitarist Marzio Scholten speelt stukken van zijn nieuwste album We Never Left Town dat dit voorjaar werd uitgebracht. Uitgangspunten in dit soloproject zijn Scholtens zoektocht naar eenvoud, zijn liefde voor de gitaar én Amerikaanse volksmuziekgenres als jazz, blues, folk en Americana.
Scholten legt de nadruk op sound en songs, ingrediënten voor aardse en bezielde muziek.

“Een klankwereld waar de luisteraar diep in wordt meegezogen” (Erno Elsinga, Jazzenzo)

 

Spoken Saxophone Quartet – Spoken +2

Kleine zaal, 19.30-20.00 + 20.15-20.45

Spoken Saxophone Quartet in The Hague
Het Spoken Saxophone Quartet brengt een fris en modern repertoire waarbij de mogelijkheden van de saxofoon mooi tot hun recht komen. De leden van het ensemble schrijven en arrangeren zelf hun muziek, met respect voor de rijke jazzgeschiedenis, maar evengoed beïnvloed door klassieke en hedendaagse muziek.
Op het Cutting Edge Jazzfestival brengt het kwartet haar nieuwste project ‘Spoken + 2’, waarin zij samenwerken met percussionist Friso van Wijck en zangeres en percussioniste Sanne Huijbregts. De drums en percussie zorgen voor een extra drive en groove, de mooie stem en krachtige teksten van Sanne Huijbregts creëren een verhalende en filmische sfeer. Spoken + 2 klinkt avontuurlijk en is tegelijkertijd toegankelijk voor vele oren.

Bezetting: Stephanie Francke (alt-/sopraansax); Wietse Voermans (altsax); Bruno van der Haegen (tenorsax); Ruben Verbruggen (baritonsax)+ 2 Sanne Huijbregts (stem/loopstation); Friso van Wijck (Percussie)

 

Greyheads

Kleine Zaal, 22.30-23.15

Greyheads in The Hague
Multi-dimensionale electronische en hip hop geluiden komen samen in de overweldigende R&B- en jazz grooves van de zevenkoppige band GreyHeads. Deze uit Rotterdam afkomstige jonge band onder leiding van drummer Nello Biasini creëert spannende interacties tussen live electronics en poly-ritmisch slagwerk. Hun repertoire bestaat uit eigen composities, die worden aangedikt door het mixen met samples en atmosferische geluiden. Reden te meer waarom deze jonge honden zojuist zijn geselecteerd voor de Grote Prijs van Nederland competitie.

Line up: Nello Biasini – drums & elektronica, Simone Cesarini – gitaar, Anton de Bruin – toetsen & elektronica, Damien Roussos – bas, Andrés Pasinetti – fluit, Ukko Heinonen – sax tenor, Efe Erdem – trombone

 

Vitopol

Tearoom, 19.00-19.45 en 20.00-20.45

Vitopol in The Hague
Vitopol is een internationaal quartet uit Den Haag. Naast de oprichters, gitarist Vito Vicar en alt saxofonist Luka Van de Pol, spelen drummer Omiros Miltiadous en bassist Yussif Barakat de originele composities van de twee jonge oprichters. De bandnaam verwijst naar het leven als centraal punt van aandacht (vita betekent leven en pol is centrum of focuspunt) en dat past ze, want de leden van dit onlangs gevormde jonge ensemble creëren een zeer levendig en fris geluid. Hun muziek resoneert met hedendaagse jazz en doet denken aan een samensmelting van de New Yorkse en Europese jazztraditie.

Line up: Vito Vicar – gitaar, Luka Van de Pol – sax, Omiros Miltiadous – drums, Yussif Barakat – bas

 

Patricia Lopez

Tearoom, 22.15 – 23.00

Patricia Lopez in The Hague
Saxophonist Patricia Lopez (b. 1985, Montevideo, Uruguay) began studying music in 1998 and was immediately drawn towards composition and improvisation. Her chosen instrument was the guitar but she switched to the saxophone in 2000 upon entering the Municipal Music Conservatory of Montevideo. In 2015 and 2016 Patricia participated in several international workshops and masterclasses: Offices of Popular Brazilian Music (Curitiba, Brazil), Saxophone and Improvisation with Vittor Alcantara and Marcelo Martins (Brazil), Improvisation with Ben van den Dungen, and received the FONAM scholarship which allowed her to attend the SIM workshop, held annually at the Brooklyn Conservatory in New York. After her experiences in New York, she renewed her focus and curiosity in exploring and working on her own compositions.
Line up: Patricia López – sax, Steven Willem Zwanink – contrabas


Meer info: www.patricialopezweb.com

 

Vocal Jazz van de Jazzschool Den Haag: Jazzvocalists

Ketelhuis, 22.15 – 23.00

Vitopol in The Hague
Evenals bij de voorgaande edities mag ook dit jaar Jazzschool Den Haag natuurlijk niet ontbreken in de line-up van het Cutting Edge Jazzfestival! Deze editie verzorgen zij een sprankelend optreden dat geheel in het teken staat van het American Songbook.
Line up: Arnolke van Rijsewijk – Vocal, Monique Meerburg – Vocal, Nathalie ter Veer – Vocal, Jeroen Molenaar – Vocal, Jurriaan Smit – Tenorsaxofoon, Frank Hakhoff – Piano, Torsten Gosh – Bas, Sander Scholtus – Drums, Victor Borkent – Trompet


Meer info: www.jazzschooldenhaag.nl

 

Jen Min Lau

Het Diepe, 22.15-23.30

Jenmin Lau in The Hague
Voor iedereen die het uitgaansleven van Den Haag een beetje kent, is Jen Min Lau een bekende verschijning. Niet zo gek, als je bedenkt dat Jen Min al in 1978 is begonnen met de eerste Disco Party in Den Haag. Sommigen zullen hem ook nog kennen uit de tijd van Club Ao-Zora in het Amicitia gebouw aan het Westeinde Den Haag ( 1981-1990 ) waar hij destijds ook Jazz optredens organiseerde met onder meer Hans en Candy Dulfer. Jen Min draaide op maar liefst vier edities van The Hague Jazz Festival. Ook buiten de stadsgrenzen van Den Haag is Jen Min Lau actief. Hij draait regelmatig in Jazz café Dizzy Rotterdam en heeft daar verschillende events georganiseerd met onder andere Sven Hammond Soul. Jen Min is op dit moment in Den Haag op meerdere events te vinden, waaronder het Paard en Pulchri (Art Dansant).

Meer info: www.bluenood.com

 

Chasing Trane – The John Coltrane Documentary

Het Diepe, 19.15-20.53

Chasing Trane Lau in The Hague
Een gepassioneerde film over een out of the box-muzikant wiens grensverleggende en soms revolutionaire muziek nog altijd van invloed is op mensen over de hele wereld. Net als zijn grote voorbeeld Charlie Parker (en veel andere jazzmuzikanten in zijn tijd) raakt Coltrane verslaafd aan drugs. Dat komt hem op ontslag te staan door Dizzy Gillespie en later ook Miles Davis. Nadat hij cold turkey afkickt, komt Coltrane sterker terug dan daarvoor. Hij begint aan een creatieve, artistieke, spirituele muzikale reis die hem voert naar A Kind of Blue, Alabama en zijn meesterwerk A Love Supreme. Het is vooral deze Coltrane die in de film ruim baan krijgt.
Voor dit eerbetoon aan een van de grootste saxofonisten ooit heeft regisseur John Scheinfeld een sterrencast aan familieleden, vrienden en collega muzikanten bijeengebracht. Coltrane’s kinderen, maar ook Wayne Shorter, Reggie Workman, Jimmy Heath en Sonny Rollins getuigen van Coltrane’s genialiteit als muzikant en zijn warmte als vriend en vader.
Naast unieke en bijzondere beelden komen bijna vijftig opnamen voorbij. De makers (o.a. The U.S. vs. John Lennon, Leonard Cohen – I’m Your Man en Jimi Hendrix: Hear My Train a Comin’) mochten vrijuit putten uit de archieven van Prestige, Blue Note, Atlantic, Pablo en Impulse.

Engels gesproken – Niet ondertiteld

 

Foto expositie: Jazzmusici uit Segbroek

Foyer bij Kleine zaal

Tijdens het Cutting Edge Jazzfestival is een expositie te zien van fotograaf Maurits van Hout.
In opdracht van ProJazz maakte hij speciaal voor De Nieuwe Regentes een serie portretten van musici uit Segbroek op hun favoriete plek in dit stadsdeel.

 

ENTREEEntree: € 22,- (online), € 24,- (kassa) € 11,- (studentenpas/Ooievaarspas)

Gegevens

Datum:
za 18 november 2017
Tijd:
19:00 23:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
Tickets

Organisator

Projazz
Telefoon:
0649842548
E-mail:
info@projazz.nl
Site:
https://www.projazz.nl

Locatie

De Nieuwe Regentes
Weimarstraat 63
Den Haag,
+ Google Maps
Telefoon:
070 2119988
Site:
http://www.denieuweregentes.nl/