‘A musical journey’ van Noord-Afrika naar Madagaskar (Nieuwe Kerk)

Een muzikaal platform voor verschillende culturen. Dat is het doel van de serie die ProJazz en Zuiderstrandtheater neerzetten in de Nieuwe Kerk, onder de naam ‘A musical Journey’. En een mooie muzikale ontmoeting was het, tussen Toko Telo en het Quartertone trio. Het publiek maakte een muzikale reis van Noord Afrika naar Madagaskar, met tussendoor nog een uitstapje naar Syrië. Er hadden zich voor deze gelegenheid namelijk twee Syrische musici aangesloten bij het Quartertone trio van Jan Wouter Oostenrijk.
Jan Wouter is de man die zijn gitaren ombouwt om zo de kwarttoon goed te laten uitkomen in zijn muziek. En dat werd zeker gehoord! Heerlijke Desert blues schalde door de nieuwe Kerk, met mooie Arabische zang van zangeres Shaza Hayek (klassiek arabisch geschoold). Bassist Mark van Akker speelde op een fretloze Bas, ook weer passend bij deze cross over jazz. Drummer Tuur Moens maakte het geheel compleet, terwijl hij voldoende ruimte liet voor percussionist Modar Salama.
Na de pauze maakte het trio Toko Telo zijn opwachting. De prachtige stem van zangeres Monika Njava Vulde de hele ruimte van de Nieuwe Kerk tot aan de nok toe. Samen met de twee gitaristen was het een hele mooie uitgebalanceerde set. Een buitenkansje om Malagassische muziek te horen in Den Haag. Bij de toegift werden beide bands een ensemble, tot groot enthousiasme van het publiek dat spontaan ging dansen!

 

 

 

 

 

Vanessa Monfils