Peter Beets speelt met New Jazz Orchestra zomers Amare vol

Jazz met een klassieke draai, of klassieke muziek met een jazztwist. Het is maar net hoe u de muziek wil noemen die pianist Peter Beets met zijn  New Jazz Orchestra speelt. Daar is veel belangstelling voor, merkten wij van ProJazz. Want op de warme net geen zomeravond van 16 juni zat de concertzaal van Amare voller dan menigeen verwachtte.

Beets en de zijnen trakteerden hun bezoekers op vooral Franse klassieke muziek: George Bizet, Claude Debussy, Francis Poulenc en van Léo Delibes dat stuk dat iedereen wel kent: het Bloemenduet uit zijn opera Lakmé. Bekend van onder meer een veelbesproken reclame van Veilig Verkeer Nederland. Beets zelf hoorde eerder hoe een luchtvaartmaatschappij een greep uit het oeuvre van Debussy had gedaan om de wachttijd van bellers te veraangenamen.

In de concertzaal van Amare vermaakten enkele concertgangers zich af en toe met het analyseren van een arrangement van een stuk dat ze goed schenen te kennen. Praters in de zaal: die zitten er soms. De welvoeglijkheid verbiedt dat je ingrijpt, maar in dit geval was het, bedoeld als gefluister, een leerrijk commentaar dat een stuk soms in een hele ander perspectief plaatste. Dus is het misschien helemaal geen gek idee om de originelen er weer eens bij te pakken en de verschillen te zoeken.

Beets legde op zijn beurt zijn publiek telkens weer in begrijpelijke woorden uit wat er zo bijzonder was aan een bewerking die zijn New Jazz Orchestra uitvoerde. En waarschuwde voor minder gebruikelijke passages die misschien niet iedereen in een stuk zou verwachten. Solisten gaven een extra jazzy draai aan de arrangementen. Zonder papier wordt het erg moeilijk een bigband als het New Jazz Orchestra in het gareel te houden, gaf Beets de concertgangers mee. Want improvisatie mag dan het kenmerk van jazz zijn; als een heel orkest dat doet, is het wachten op chaos.

Tekst Jo van Oeffelen

Fotografie Maurits van Hout ©Jazzphotographyholland