Bill Laurance Trio: A mindblowing experience

Ze hadden er duidelijk zin in. Het Bill Laurance trio gaf twee verschillende concerten op een avond. Het publiek was laaiend enthousiast. Bill’s ‘spring tour’ kan niet meer stuk. De Steinway piano moet zich heerlijk gevoeld hebben. Hier zit iemand die kan spelen! Op zijn 14e begon Bill met ragtime in een restaurant in Soho. Later volgde hij de klassieke piano opleiding op het conservatorium in Leeds. Met de Amerikaanse band Snarky Puppy kwam de afslag naar funk- en jazz; met vier Grammy’s als resultaat.

Het trio ging er vol in. Het spel van Bill is krachtig en soms bombastisch. Ook gebruikt hij veel herhalingen, maar het wordt niet saai. Bij de nummers van de nieuwe EP Zeal kreeg ik het gevoel naar een film te luisteren. Je kon de beelden er zo bij denken. Bill bespeelt het hele klavier, alle 88 toetsen doen volop mee. De rustigere stukken bevatten mooie jazz loopjes, soms exact samengespeeld met bassist Luthert. Sidemen Marijus Aleksa en Max Luthert zijn de stuwende krachten van het trio. Ze gaven het pianospel een extra dimensie en behoorlijk wat tegenwicht. Indrukwekkend was de solo van Aleksa op het nummer The Pines.

Bovenop de Steinway stond nog een elektronisch apparaat waaruit een heel strijkorkest getoverd werd. Als gevolg van de pandemie moest het orkest afgebeld worden. Als oplossing nam elke violist zijn partij thuis op. ‘We recorded an orchestra without leaving the door’ legde Bill uit.

De afsluiter Constance kwam van het album Cables. Bij alles wat er gebeurt, we zullen het overleven, vertelde Bill. Misschien een impliciete verwijzing naar de toestand in de wereld. Drummer Aleksa was minder impliciet. Hij droeg een t-shirt met de Oekraïense vlag. Aleksa is afkomstig uit Litouwen.

Line up:
Bill Laurance (toetsen), Marijus Aleksa (drums) en Max Luthert (elektrische en upright bas)

Door Vanessa Monfils
Foto’s Maurits van Hout

Bill Laurance en zijn trio live in het Koorenhuis in Den Haag
Max Luthert (elektrische en upright bas)
Marijus Aleksa (drums)