ARIFA: een intense ervaring! / 17 juli 2021 in De Nieuwe Kerk

Muziek van de Balkan zoals het nog nooit geklonken heeft. Vier bevlogen muzikanten die ontzettend veel zin hadden om voor publiek op te treden. Met een speciale bezetting die onverwacht doeltreffend klinkt.

1,5 Jaar geleden zijn de Hongaarse cellist Bence Huszar en de Bulgaarse fluitist Zhivko Vasilev toegevoegd aan de band. Door het Coronajaar speelt ARIFA nu pas voor het eerst samen in deze nieuwe bezetting. Hun tournee heet: Danubian Voyage. De band oogst meteen goede recensies in o.a. het NRC. Maar het is toch best spannend om nu eindelijk echt van start te gaan, vindt Bence.

De muziek sleept me mee, en ik zie het publiek om me heen heel geconcentreerd luisteren. Frans von Chossy heeft de meeste composities geschreven, en wat kan deze pianist subliem spelen. Soms klinkt er klassiek spel in door of jazz-akkoorden. De oprichter van de groep is Sjahin Durling. Hij is percussionist en kan razendsnel spelen. Misschien was dat de snelstromende Donau. Vasilev speelt op een kaval. Dat is een Bulgaarse fluit, en hij heeft er maar liefst drie bij zich.

Cellist Bence haalt een mooi geluid uit zijn cello, zowel strijkend als plukkend aan de snaren. De ingewikkelde ritmes zijn voor alle vier de musici geen enkel probleem. Het geheel klinkt erg krachtig, vooral als ze alle vier tegelijk dezelfde melodie of ritmisch motief spelen. Dit was bijvoorbeeld bij het nummer Horses het geval.

ARIFA geniet van de zaal, het publiek en het optreden, aldus Franz von Chossy. De geluidstechnicus en ProJazz worden hartelijk bedankt. Na afloop waren er mooie bloemen, en kwamen de vier nog napraten met het publiek.

 

Tekst: Vanessa Monfils
marketing 
medewerker