Mondriaan Jazz: streaming fun! – 14 november 2020

Het Mondriaan Jazz Festival wordt de laatste jaren gezien als een van de hoogtepunten van de moderne jazz in Nederland, waarbij verrassende bands en nieuwe muziek gecombineerd worden met eenmalige samenwerkingen on stage. Dit jaar zat Corona het festival in de weg, waardoor live optredens uiteindelijk helaas helemaal niet mogelijk waren. Ook konden er door reisbeperkingen geen buitenlandse musici uitgenodigd worden. Maar de crème-de-la-crème van de Nederlandse jazzscene gaf wel degelijk acte de présence! En Mondriaan Jazz slaagde erin om een geweldige livestream (van 4,5  uur!) te presenteren (vnl. vanuit Paard) door de samenwerking met Paard en de nieuwe partner NPO Soul & Jazz. Ook dit jaar nam ProJazz deel aan het festival met (binnen het totaal van negen presentaties) maar liefst twee geweldige concerten vanuit het Koorenhuis: duo Fraanje Reijseger en Marco Santos Solo/Common Ground.

De livestream kon via een crosspost op ProJazz Facebook en op de podia van de andere samenwerkingspartners direct gevolgd worden. Bij ons varieerde het aantal bezoekers tussen 130 en 75, wat later op de avond. Een groot deel van het PJ team volgde de stream en communiceerde via de teamapp, die zo’n beetje explodeerde. Want 4,5 uur moderne jazzmuziek, daar zijn wij wel voor te porren natuurlijk. Wat vleugjes commentaar: …’Beeld en geluid dik voor mekaar’,…’SunmiHong drumt fantastisch’,….’Te gek. Ga een flesje opentrekken’,….’Lyrisch’,…. ‘Ik vind dit wonderschoon’, ….’We hebben bij onze livestream meer kijkers op FB dan NPO Soul & Jazz!!!!’, ….’Bijzonder, die Santos, maar ben niet zo van de elektronische hulpmiddelen’, ….’Wat een drummer!’, …….’Tot later, jongelui’.

Tuurlijk, ‘Live is de beste beleving’, zoals een van de facebookbezoekers zei. Maar als ‘best off the second best’ was deze livestream prima te pruimen!

Ed Vervoorn, medewerker marketing
(deze teamrecensie bij deze alsnog geplaatst)