Sprangers, Breuls-Rigter en Nobel op koers voor Edison

Kika Sprangers, Simon Rigter Quartet met Ruud Breuls en Teus Nobel zijn genomineerd voor een Edison Jazz/World 2020. Deze en andere genomineerden uit verschillende categorieën werden vandaag door de Edison Stichting bekendgemaakt.

Kika Sprangers en haar Large Ensemble werden door de vakjury genomineerd voor het album ‘Human Traits’ in de categorie Jazz Nationaal. De hedendaagse jazz van de saxofoniste neemt het op tegen het in de jazztraditie verankerde album ‘Rise And Shine’ van het Simon Rigter Quintet met gastsolist Ruud Breuls op trompet. De derde genomineerde is eveneens een trompettist: Teus Nobel met het album ‘Saudade’.

Vocaal
De van oorsprong Portugese Maria Mendes is met het album ‘Close To Me’ dat ze opnam met Metropole Orkest en John Beasley genomineerd voor de Edison Jazz Vocaal Nationaal. Het album werd al genomineerd voor de Edison Publieksprijs en in de Verenigde Staten voor een Latin Grammy Award.

De van oorsprong Italiaanse Marta Arpini dingt met het album ‘Forest Light’ ook mee evenals het trio bestaande uit Sanne Rambags, Joost Lijbaart en Bram Stadhouders met ‘Trinity’.

Het Document
In de categorie Het Document (bijzondere uitgave van historische aard) werd de dit jaar opgedoken soundtrack van de film  ‘Le Chat Dans Le Sac’ genomineerd, geschreven en opgenomen door John Coltrane in 1964 dat nu is verschenen onder de albumtitel ‘Blue World’.

Ook genomineerd zijn ’45 Years On The Road’ van Barrelhouse en ‘The Secret All Star Band’, opgenomen in de jaren zestig door Orkest Ruud Bos en nu uitgegeven door Nederlands Jazz Archief.

Internationaal
In de categorie Jazz Vocaal Internationaal werden uitgaves van Camila Meza, Esperanza Spalding en Terri Lyne Carrington genomineerd. Brad Mehldau, Joel Ross en Kris Davis maken kans op de Edison Jazz Internationaal.

De winnaars worden begin december bekendgemaakt.

5/11 Jazzenzo