10 jaar ESTAFEST on tour

foto: Maurits van Hout

ESTAFEST bestaat uit vier eigenzinnige muzikanten, die de grenzen van de jazz opzoeken. Op internationale vrouwendag had ESTAFEST zangeres Sanne Rambags te gast. Zij paste wonderwel goed bij het gezelschap. Met haar zangimprovisaties gaf ze een extra kleur aan de muziek. Nergens een ‘gewoon’ zangnummer, zij sprak, scatte of maakte klanken. Samen met de kamermuziek bezetting van ESTAFEST, zorgde dit voor een bijzonder concert.
Als je de ogen sloot was het soms gissen welke klank je hoorde: Was het de sopraan-saxofoon, de viool of de zang? Erg mooi en stemmig. De zaal was muisstil tijdens het hele concert. De muziek dwong dat ook af.
Behalve viool bespeelde Oene van Geel ook nog de cajon op een vrolijke manier, en hij zong af en toe een tweede stem mee. Mete Erker maakte veel indruk met zijn saxofoonspel, en wisselde zijn improvisaties af met die van Sanne. Het is duidelijk dat ESTAFEST plezier heeft in het samenspelen. Anton Goudsmit niet in het minst, met een olijke noot of een onverwachte ruige inzet. ESTAFEST speelde onder andere nummers van hun CD BAYACHRIMAE, zoals het stuk Ornette’s Clockwork van de hand van pianist Jeroen van Vliet.
Na afloop liet het publiek zich wel degelijk horen, met een staande ovatie werden ESTAFEST en Sanne teruggeroepen voor een dikke toegift.

Vanessa Monfils