Teus Nobel Liberty Group: Virtuoos en cool!

Foto: Vanessa Monfils
Op 8 februari 2019 was Teus Nobel Liberty Group te gast bij ProJazz In het Koorenhuis. Het was meteen de pre-release van de nieuwe cd ‘Journey of Man’. Het had voor hetzelfde geld de release van het eerste kind van meestertrompettist Teus kunnen zijn, want zijn vrouw stond op het punt van bevallen, reden waarom Teus, zoals hij direct aankondigde, met de mobiele telefoon in de achterzak op het podium stond. Het had zomaar kunnen gebeuren dat hij als een speer de benen moest nemen. Maar Teus bleef ‘cool’ en speelde misschien juist wel extra geïnspireerd. Wat een fantastisch geluid perste hij uit zijn gedempte trompet! En wat een schitterende band had hij samengesteld voor dit  nieuwe album: De fascinerende Jeroen Vierdag, die soms als een gorilla zijn contrabas bespeelde (en op het laatste nummer de elektrische bas), de virtuoze drummer Tuur Moens en natuurlijk Alexander van Popta op piano, soms spelend met slechts 1 hand en een andere keer staande achter zijn de vleugel.
En dan Teus Nobel zelf, die nu en dan achter de schermen verdween (om de telefoon te checken?), of achter op het podium met een tevreden gezicht zijn band aanschouwde, om dan weer in front met hemelse klanken alles te complementeren. Regelmatig richtte hij zich als een volleerde droogkomische presentator tot het publiek om de nummers in te leiden of nonchalant zijn nieuwe album te showen. Na het prachtige en eigenwijs uitgevoerde Actual Proof van Herbie Hancock kondigde hij meteen de toegift aan, “Zodat wij niet net hoeven te doen of we het podium aflopen en jullie niet plichtmatig om meer, meer, meer te hoeven roepen”.

Ed Vervoorn, medewerker ProJazz

Cd bespreking Journey Of Man / De Volkskrant