Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Włodek Pawlik Trio

za 3 september 2022 - 15:05

Projazz in het Koorenhuis - Concert Specials!

Het Włodek Pawlik Trio is een van de meest gevierde groepen in de Poolse jazz. Pianist en componist Włodek Pawlik is enerzijds sterk beïnvloed door de Amerikaanse jazz. Anderzijds maakte hij variaties op klassiek pianowerk van legendarische landgenoten als Frédéric Chopin en Ignacy Jan Paderewski. Jazz vermengd met klassieke virtuositeit en Slavische roots: dat is precies waar de groep voor staat.

Te zien:

 

 


* 03 september
2022 op het Embassy Festival in Den Haag (free entrance, concert is van 15:05-15:50)

*  04 september 2022 in Bimhuis Amsterdam, tickets & info hier

Włodek Pawlik werd op het North Sea Jazz Festival al eens aangekondigd als de ‘Horowitz van de jazz’. Ook als componist vierde hij succes. Zo componeerde hij de muziek voor Night In Calisia, het eerste Poolse album dat een Grammy Award won. Hierop is zijn trio te horen naast trompetlegende Randy Brecker en het filharmonisch orkest van Kalisz. Night In Calisia belandde in de hoogste regionen van de lijst van bestverkochte albums in Polen.

Behalve jazz componeert Pawlik ook film- en symfonische muziek. De meeste filmmuziek schreef hij voor Poolse prodcuties. Een uitzondering daarop vormt de samenwerking met de Nederlandse regisseur Marleen Gorris voor de film Within the Whirlwind. Dit is een Duits-Pools-Belgische dramafilm uit 2009 met in de hoofdrol Emily Watson. Ze speelt een gevangene van het Stalinregime die alleen kan overleven dankzij poëzie.

Van zijn meer klassieke werk won Misterium “Stabat Mater” in 2005 de Fryderyk-prijs in de categorie klassieke & vocale muziek. De Fryderyk in Polen is vergelijkbaar met de Edisons in Nederland.

Het album America uit 2015 is op het grensvlak van klassiek en jazz. Op het album brengt Pawlik een hommage aan zijn fascinatie voor Amerika in het titelstuk. Hij componeerde dit tijdens zijn eerste reis naar de VS in 1988, maar hij vergeet zijn Poolse identiteit niet, vandaar de toevoeging van jazzy interpretaties van de werken van Chopin en Paderewski.

In 2019 verscheen Pawlik/Moniuszko – Polish Jazz.

Line up: Włodek Pawlik – piano, Damian Kostka – bas, Cezary Konrad – drums
Meer info over dit trio!

This project is co-financed by the Minister of Culture and National Heritage of the Republic of Poland from the Culture Promotion Fund. It’s supported by ProJazz the Hague. 

ENTREE

Gegevens

Datum:
za 3 september 2022
Tijd:
15:05
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,