Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Mondriaan Jazz Festival 2022

vr 7 oktober 2022 - 19:00 00:00

Projazz in het Koorenhuis - Concert Specials!

Vrijdag 7 oktober – openingsavond met ProJazz (Paard)

CHELSEA CARMICHAEL GROUP

Chelsea is een natuurkracht. Dat hoor je, dat zie je. Haar muziek gaat over leven en overleven. Het is muziek die je sterkt en voedt. Een van haar composities heet niet voor niets Healer. Carmichael (sax, fluit, compositie, bandleider) weet als geen ander wat Albert Ayler bedoelde met zijn Music the healing force of the universe. Zij maakt deel uit van de vruchtbare Londense scene rond Shabaka Hutchings, die haar potentieel herkende en haar uitnodigde een plaat te maken. Chelsea’s muziek heeft urgentie en is streetwise maar bevat tegelijkertijd ook innerlijke bezinning en spiritualiteit. Haar spel op tenorsax is scherp en op fluit lyrisch. Hoewel haar sound een kruisbestuiving is van eigentijdse stijlen klinkt de zwarte Britse jazzgeschiedenis door in haar werk. Chelsea is een kenner. Ze geeft ook lezingen over Black British music.


FIEH

Soul, funk, pop, jazz, R&B en wat al niet meer; Fieh laat je dansen op een aanstekelijke en toegankelijke mix van stijlen. De Noorse zevenmans formatie rond vocalist Sofie Tollefsbøl, bassist Andreas Rukan en drummer Ola Øverby maakte grote indruk met een gedurfde neo-soul cover van Wayne Shorters Armageddon voor het project Blue Note Re:imagined. Fieh stond daarmee meteen in internationaal aanzien. De zelfverzekerde band heeft in zangeres Tollefsbøl een aansprekende persoonlijkheid die op het podium het magnetische middelpunt is van muziek die het liedje, met teksten over herkenbare alledaags dingen, centraal stelt.

 

Zaterdag 8 oktober het volgende programma (in Paard):

AVISHAI COHEN QUARTET
Twee opmerkelijke musici, landgenoten nota bene, met dezelfde naam, is bijzonder. In 2017 speelde bassist Avishai Cohen op Mondriaan Jazz. Nu is het de beurt aan de trompettist met deze naam. De in Israël geboren muzikant en componist komt uit een muzikale familie. Een zus en een broer spelen saxofoon, Avishai koos voor trompet. Hij heeft altijd aangegeven beïnvloed te zijn door Miles Davis en hoewel zijn spel in ballads en met een mute beslist schatplichtig zijn aan de dark magus, heeft Cohen zich sterk ontwikkeld als eigenzinnig componist van veel gelaagde, poëtische stukken die even breekbaar en introvert zijn als ze emotioneel uitdagend. Dat hij bij platenlabel ECM terecht kwam, mag niet verwonderlijk zijn. De ruimte in zijn muziek en de intimiteit die spreekt uit zijn zoekende, omfloerste spel en klankkleur past perfect in de esthetische visie van Manfred Eicher.

 

GARD NILSSEN’S SUPERSONIC ORCHESTRA

Laat je wegblazen – of beter: ga lekker uitwaaien – bij de big band van de Noorse slagwerker Gard Nilssen. Niet zomaar een jazzorkest want met drie drummers en evenzoveel contrabassisten is de samenstelling van dit Supersonic Orchestra beslist uniek. En dan zijn er nog tien blazers, hoofdzakelijk saxofonisten. De composities vertrekken vanuit een bepaalde groove maar laten al snel alles los om ruim baan te geven aan fiere en adembenemende improvisaties. Denk aan het Jazz Composers Orchestra van weleer of de wildste stukken van Carla Bley’s Very Big Band. De speelse composities van Nilssen en saxofonist André Roligheten zijn Hi NRG maar blijven organisch en worden geaard door de drie bassisten.

 

TUMI MOGOROSI PRESENTS GROUP THEORY: BLACK MUSIC
De Zuidafrikaanse drummer Tumi Mogorosi zet de diverse tradities in een dwingende, actuele context. Mogorosi zet de Afrikaanse polyritmiek, zoals die in de jazz werd geïntroduceerd door Art Blakey, Elvin Jones en Max Roach, weer op scherp. Group Theory: Black Music is een show waarin gospel, Afrikaanse folkmuziek en jazz samensmelten. De band wordt bijgestaan door een negenkoppig koor. Tumi Mogorosi, die ook bekend is als de slagwerker in Shabaka Hutchings’ band The Ancestors, vertelt met zijn muziek over de zwarte emancipatie op een manier die doet denken aan iconische platen als Lift Every Voice van Andrew Hill en het oeuvre van Horace Tapscott. Trompet, sax, (koor)zang en drums, veel drums van de leider zorgen voor een diep spiritueel geladen feest, een orgy in rhythm om met Art Blakey te spreken.

BEN WENDEL & SHAI MAESTRO & MICHAEL MAYO
In de High Heart band van Ben Wendel werkte de veelzijdige saxofonist met pianist Shai Maestro en zanger Michael Mayo. Zonder ritmesectie geeft het (super)trio nu een eenmalig optreden speciaal voor Mondriaan Jazz. Wendel is een zondagskind, hij is in staat met schijnbaar iedereen (Prince, Snoop Dogg, Linda Oh) tot bijzondere resultaten te komen – en hij heeft ook nog een carrière als filmacteur. Maestro doet al jaren zijn naam eer aan. De pianist is labelgenoot van Avishai Cohen, beide brengen ze platen uit op ECM. Maestro is een lyricus pur sang en een van de meest getalenteerde pianisten van zijn generatie. Mayo is een zanger met aspiraties als stemkunstenaar, hij doet afwisselend denken aan Stevie Wonder en Bobby McFerrin. Hij is de zoon van twee succesvolle musici. Muziek zit in zijn bloed. Mayo, Wendel en Maestro – of in welke volgorde dan ook – zijn sensitieve zielen, musici met een groot hart. Mondriaan Jazz zit op rozen!

Tickets voor vrijdag en zaterdag afzonderlijk zijn te koop via de site van Paard. Wanneer je een zaterdagticket aanschaft, krijg je gratis toegang tot de openingsavond op vrijdag 7 oktober in PAARD.

Piet Mondriaans liefde voor jazzmuziek was een grote inspiratiebron voor zijn oeuvre en heeft een geheel nieuwe tijdperk in de kunst voortgebracht. Mondriaan Jazz Festival heeft Piets artistieke benadering omgevormd tot een festival. Alle optredende artiesten komen direct uit Mondriaans fictieve maar diepe platentas. De gemene deler? Ze houden allemaal vast aan Mondriaans mantra van verkennen en experimenteren. Labels als ‘jong’, ‘oud’, ‘beroemd’ of ‘onbekend’ doen er niet toe op Mondriaan Jazz Festival. Het enige dat telt is: De Stijl.

Mondriaan Jazz Festival wordt mede mogelijk door Paard, Good Music Company, Gemeente Den Haag, Koorenhuis, ProJazz en het Koninklijke Conservatorium Den Haag

ENTREEOpeningsavond (vrijdag) € 25,50 / Zaterdag € 43,- Een zaterdagticket geeft gratis toegang tot de openingsavond op vrijdag

Gegevens

Datum:
vr 7 oktober 2022
Tijd:
19:00 00:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , ,
Site:
Tickets

Organisatoren

Mondriaan Jazz
Projazz
Paard

Locatie

Paard
Prinsegracht 12
Den Haag,
+ Google Maps
Telefoon
070 750 34 34
Bekijk de site van Locatie