Laden Evenementen

« All Evenementen

MAKAYA McCRAVEN, Niels Broos x Jamie Peet

do 17 november - 20:00

Projazz in het Koorenhuis - Concert Specials!

Makaya McCraven, de in Chicago gevestigde drummer en producer, wordt door velen gezien als één van de meest veelzijdige en gevraagde drummers van het moment. Makaya experimenteert met allerlei soorten genres, mixt deze door elkaar en improviseert erop los. En het resultaat mag er zeker zijn. Zo heeft hij kort geleden zijn ”Deciphering The Message” aangekondigd, een album met zijn remixes van jazzklassiekers van Blue Note records. Zijn bijnaam is dan ook wel ”the beat schientist”. Ondanks dat hij verschillende stijlen aankaart, blijft jazz grotendeels de ondertoon voeren in alles wat McCraven doet.

Op dinsdag 17 november 2022 is de multi getalenteerde Makaya te bewonderen in onze Grote Zaal van Paard. Bereid je voor op een performance waar McCraven zich op briljante wijze beweegt tussen genres en de grenzen van jazz en ritme verlegt om zijn eigen vorm te creëren.

McCraven, geboren in Frankrijk, maar opgegroeid in de Pioneer Valley van Massachusetts. Hij ontwikkelde zijn chops in Chicago en vertegenwoordigt nu een opkomende generatie van wereldwijd georiënteerde, genre-buigende muziekmakers als artiest en bandleider.

Zijn doorbraakalbum In the Moment werd uitgebracht in januari 2015 en werd al snel uitgeroepen tot ”Album of the Week” op BBC 6. In 2016 werd In The Moment door Turntable Lab geprezen als “een van de belangrijkste opnames tot nu toe in de moderne jazzwereld.” In The Moment was een dramatisch statement van McCraven, waar hij debuteerde met een eigen geluid: “organic beat music”, dat hem snel in de voorhoede lanceerde van niet alleen internationaal bekende jazzartiesten, maar ook in het niche-genre van next-wave componist-producers die de grenzen van jazz en elektronische muziek doen vervagen.

The jazz drummer and producer’s hypnotic double album is culled from a year’s worth of gig tapes that he’s layered and spliced together into something wholly new and radically communal.
Pitchfork on McCravens’ Universal Beings

Op talloze albums en mixtapes heeft McCraven zijn beheersing van de loop bewezen, vergelijkbaar met hiphop’s meest gevierde beatmakers zoals: J Dilla en Madlib, die beide ook inspiratie vonden in de Blue Note-catalogus. “Ik wil altijd muziek maken die op een bepaalde manier contact maakt met mensen, waarbij ze knikken of iets voelen of ze ergens naartoe brengen”, zei McCraven in een verklaring.

McCraven is altijd een collaboratieve artiest geweest en Deciphering The Message bevat nieuwe opgenomen elementen van vibrafonist Joel Ross, trompettist Marquis Hill, altsaxofonist Greg Ward, gitaristen Matt Gold en Jeff Parker, bassist Junius Paul en De’Sean Jones op tenorsaxofoon en fluit. Op die manier verbindt Deciphering The Message het verleden en het heden en bewijst dat muzikanten legendes worden door dezelfde wegen te bewandelen met gelijkstemde makers die allemaal hetzelfde doel nastreven. Die doorgaande lijn is overigens ook duidelijk te zien op de eerste single waarin Jack Wilson’s  ”Frank’s tune” – van het weinig bekende album Easterly Winds van de pianist uit 1967 – opnieuw wordt gemaakt in ”De Jeff’s tune”. 

Niels Broos x Jamie Peet

Niels Broos en Jamie Peet zijn twee wonderkinderen uit Nederland. Het duo werd in 2017 voor het eerst samengebracht op het podium door Mondriaan Jazz Festival. Sindsdien stonden Niels en Jamie op festivals als Transition Festival, North Sea Jazz en waren ze te zien op de Dutch night op Winter Jazzfest 2020.

De muziek is volledig geïmproviseerd, met enkele melodische en ritmische hooks, met een originele analoge benadering, die doet denken aan het New Yorkse duo Taylor McFerrin en Marcus Gilmore. Maar Niels en Jamie zijn minder urban en bouwen eindeloze hoeveelheden spanning op, die de luisteraar doet denken aan groepen als Aphex Twin, Squarepusher en vroege Autechre. Dit is het geluid van de Nederlandse underground, het geluid van nu.

ENTREEEntree € 25,- (incl. € 2,50 servicekosten)

Gegevens

Datum:
do 17 november
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
Tickets

Organisatoren

Paard
Mondriaan Jazz
Projazz

Locatie

Paard
Prinsegracht 12
Den Haag,
+ Google Maps
Telefoon:
070 750 34 34
Site:
www.paard.nl