Cutting Edge 2015 Young Spring Edition

(ENGELSE VERSIE BINNENKORT) Ook dit jaar sluiten ProJazz en Theater Dakota het jazzseizoen weer af met een speciale editie van het Cutting Edge Jazzfestival: de Young Spring Edition! Een fris en afwisselend programma vol aanstormend talent en jonge musici die inmiddels naam gemaakt hebben binnen de nationale en internationale jazz. Met: Teus Nobel Legacy Quintet, Maartje Meijer Trio, Kaja Draksler duo’s, Loran Witteveen Quintet, Wild Organ & drums, Rugile Daujotaite, Koninklijk Conservatorium Den Haag, Jazzschool Den Haag, DJ Meneer Funkel.

Zaterdag 30 mei vanaf 18.00 uur
Locatie: Theater Dakota, Zuidlarenstraat 57, Den Haag
Entree: € 15,- / € 7,50 (Ooievaarspas en studentenpas)

Meer info & tickets: www.theaterdakota.nl

YoungVips Tour: Kaja Draksler

Theaterzaal, 18:30 uur

vips2015-kaja_byzigakoritnikPianist en componist Kaja Draksler werd in 1987 in Kranj, Slovenië geboren. Ze kwam naar Nederland en studeerde af als bachelor in jazz piano en master in klassieke compositie. Kaja trad in verschillende formaties op in Europa, Egypte en de VS. Ze bracht maar liefst zeven albums uit als bandleider/componist, waaronder een solo album. Downbeat schreef daarover: “The young Slovenian pianist Kaja Draksler shows off a wealth of sturdy ideas and nonchalant technique on this stunning solo recording.”

Kaja treedt op met twee duo’s: Feecho en Cudars-Draksler Duo. In Feecho speelt ze met de Nederlandse drummer Onno Govaert en samen met gitarist Matiss Cudars vormt zij Cudars-Draksler. Beide duo’s spelen vrije improvisatie. Bij Feecho gaat het vooral om de ritmische mogelijkheden. Met Cudars draait het om korte motieven en melodieën. De Young VIP tour zorgt voor een mooie gelegenheid voor deze drie musici om de diverse mogelijkheden van het repertoire te onderzoeken. Een trio is niet uitgesloten!

Meer info: youngvips.nl


Loran Witteveen Kwintet

Theaterzaal, 19:45 uur

vips2015-loran-witteveen-quintetLoran Witteveen (1988) studeerde in juni 2014 af voor de master jazz piano. Hij studeerde bij o.a. Harmen Fraanje. Na het winnen van de solistenprijs bij de Keep an Eye international jazzcompetitie 2013 kreeg Loran de mogelijkheid om lessen te volgen in New York en studeerde daar bij grote namen als Fred Hersch en Aaron Parks. Afgelopen jaar won hij de Dutch Jazz Competition met zijn kwintet en speelde o.a. op het North Sea Jazz Festival.

Het Loran Witteveen kwintet bestaat naast pianist Loran uit Toms Rudzinskis en Jasper van Damme op alt sax, Lennart Heyndels op bas en Pit Dahm op drums. De composities zijn avontuurlijk, speels en verrassend. Ze laten zich onder andere inspireren door 20e eeuwse klassieke muziek. Uit het juryrapport van de Dutch Jazz Competition: “Geweldig goed samenspel waarmee ze complexe composities in vervlochten melodielijnen ontspannen live wisten te brengen.”

Meer info: youngvips.nl


Wild Organ & Drums

Studio, 20:30 uur

vips2015-afterlightWild Organs & Drums is een tweekoppige band die bestaat uit organist Hans de Wild en drummer Tijn Jans. Ze spelen soulachtige jazz met hints naar funk. Hands de Wild vertrok na zijn studie aan het Prins Claus Conservatorium naar New York om jazzmuziek te leren. In Amerika kreeg hij een beurs voor Berklee College of Music in Boston. Hij speelde onder andere met Lee Ritenour, Benjamin Herman en Bart Wirtz. Tijn Jans woont en speelt in Amsterdam. Hij studeerde aan Codarts Rotterdam en deed zijn master drums in Amsterdam.

Meer info: wildorgandrums.nl


Maartje Meijer Trio

Theaterzaal, 21:00 uur

vips2015-maartjeZangeres en pianiste Maartje Meijer (1985) bracht haar debuutalbum Virgo ruim een jaar geleden uit in het Bimhuis in Amsterdam. Over dit album schreef Mpodia: ‘Een plaat die je tot superlatieven aanzet. Haar heerlijke stem is open en zuiver, haar piano kristalhelder. Haar arrangementen zijn geen oppervlakkige frases, maar zijn vol van ontroerende diepgang. Een spectaculair debuut.’ Momenteel schrijft ze aan haar tweede album. In deze nieuwe composities klinkt een bijzondere combinatie tussen meditatieve, opzwepende jazz en polyritmische pop. Op het Cutting Edge Festival brengt ze zowel stukken van Virgo als van het album in wording.

Glansrollen zijn weggelegd voor Sean Fasciani (contrabas) & Joris Roelofs (basklarinet)

Meer info: www.maartjemeijer.com


Teus Nobel Quintet

Theaterzaal, 22:15 uur

vips2015-teusnobel3Teus Nobel is een van de meest gevraagde trompettisten van dit moment, als solist, begeleider en in orkesten. De Rotterdammer werd uitgeroepen tot Radio 6 Jazz & Soul Talent. Hij werkte met onder meer Kyteman en Caro Emerald en is eerste trompettist van het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Die veelzijdigheid is terug te horen in Nobels eigen werk.

Op zijn tweede cd ‘ Legacy’ brengt Teus met zijn nieuwe Quintet een eerbetoon aan zijn helden. Het album bevat composities die geïnspireerd zijn op hun signatuur: o.a. Miles Davis, Christian Scott en Roy Hargrove komen voorbij, maar ook de Nederlandse helden Eric Vloeimans en Jarmo Hoogendijk. ‘De reuzen op wier schouders ik sta’, zegt Teus zelf. Verwacht geen ‘covers’ of nabootsingen. Op geheel eigen wijze gaan Teus en zijn nieuwe bezetting het erfgoed van deze jazzlegendes te lijf!

Bezetting: Teus Nobel (trompet/flügelhorn), Jerôme Hol (gitaar), Timothy Banchet (piano), Harry Emmery (bas), Jasper van Hulten (drums)

Meer info: www.teusnobel-music.nl


Rugile Daujotaite

vips2015-RUGILE_COPYRIGHT_ALEX_SCHRODER_OAP_RECORDSRugile is een veelzijdig muzikant wiens passie het is om te improviseren. Rugile’s visie is om een stijl van vocale jazz te ontwikkelen op een spirituele manier: genezing van lichaam, geest en ziel door de combinatie van intentie en sound in de diepste betekenis van het woord. Via haar muziek wil ze mensen inspireren om liefde en eenheid te kiezen, in tegenstelling tot ego en hun dromen te volgen en na te streven! Daarnaast wil ze dat haar muziek spannend is en vol met entertainment. Naast zingen speelt ze dwarsfluit en het Litouwse tokkelinstrument kankles.

Rugile speelde al met diverse jazzmusici in verschillende jazzcombinaties, tot ze de geweldige pianist, Robert Rook, ontmoette met wie ze heeft samengewerkt bij diverse andere bands. Ze houdt van de combinatie met bassist Luciano Poli en Victor de Boo op drums, waarmee ze al eerder optrad en hieruit is het Jazzquartet ontstaan.


GYÁRFÁS-ERLENBURG DUO

vips2015-gyrfs-erlenburgStudio

Attila Gyárfás – drums
Felician Erlenburg – alt saxofoon


Jazzschool Den Haag / studenten Koninklijk Conservatorium

Studio

QUINTET
Felix Weiss tenorsax
Hans van Rijswijk trompet
Jos Groot el gitaar
Simon Kalker contrabas
Wouter de Jong drums


KATJA JI TRIO

Katja HyunJung Ji piano
Yussif Barakat contrabas
Louis Portal drums


Meneer Funkel Djazz-DJ

“Ruim vijf jaar draaide ik, Antoon Ozinga, bij het voormalig DJ Collectief ‘Funkel & Funkel’. Nu deel ik mijn passie voor jazz en vinyl in een nieuw dj-avontuur onder de naam: Meneer Funkel!”

De specialiteit en het unieke van Meneer Funkel is zijn keuze voor de pure, oude jazz uit de jaren ‘30 t/m de jaren ‘60. Alles wat hij op de draaitafels legt is minstens vijftig jaar oud, komt van puur vinyl en wordt zonder overbodige opsmuk gedraaid. Dit geeft dat waanzinnige gevoel uit de tijd dat de jazz nog floreerde in de stijlvolle clubs van New York en Parijs. En het swingt nog even hard als toen!

Meneer Funkel is sinds jaar en dag een vinylfanaat pur sang. Niet alleen vanwege de charme die de oude platen en hun hoezen met zich meebrengen, maar vooral om die warme, oorspronkelijke klank! Regelmatig is hij op pad om bakken met tweedehands platen af te struinen om zo zijn collectie nog aantrekkelijker te maken. Voornamelijk verzamelt hij oude jazz, maar ook latin, swing, exotica, gipsy, gospel, crooners en meer op jazz-geïnspireerde muziek laat hij zeker niet liggen. Hierdoor kan Meneer Funkel aan allerlei events de juiste ‘draai’ geven. Zijn collectie is zo veelzijdig is dat het overal past: festivals, evenementen, bruiloften, openingen, zakelijke bijeenkomsten, uitfeesten, museumnachten, beurzen…

Voor elk event maakt Meneer Funkel zorgvuldig een voor de gelegenheid passende selectie uit zijn unieke collectie. Zo zet hij met subtiele en stijlvolle tunes een ontspannen, positieve en ongedwongen sfeer neer tijdens bijvoorbeeld borrels, recepties en openingen, en kunnen de gasten ongestoord met elkaar praten of netwerken. En op de meer energieke en swingende sets kan er uiteraard ook lekker gedanst worden! Bij langere sets (of op verzoek) wordt Meneer Funkel een duo: ‘Meneer Funkel & Co’.

Extra attractief is dat Meneer Funkel vanaf een stijlvol dj-meubel draait dat door zijn authentieke uiterlijk met verlicht glas-in-lood raam, de sfeer van de muziek versterkt. Ook kan hij, naast zijn DJ-set, live muziek verzorgen door een vintage jazzband en/of met een Lindy Hop demonstratie of workshop. Lindy Hop is een Afro-Amerikaanse dans, ontstaan tijdens de hoogtijdagen van de jazz in New York.