Cutting Edge 2014 Young Spring Edition

(ENGELSE VERSIE BINNENKORT) Young Spring Edition brengt een fris en afwisselend programma vol jong aanstormend talent en jonge muzikanten die inmiddels zijn doorgebroken in Nederland. Het festival vindt plaats in Theater Dakota, Den Haag.
Het complete programma van 2014 vind je hieronder.

Zaterdag 31 mei

Ntjam Rosie

THEATERZAAL, 22:45 UUR
De Rotterdamse zangeres Ntjam Rosie maakt internationaal furore. Naast Nederland tourde zij onder andere door Azië en Oost-Europa. Haar zwoele, soepele soul en jazzmuziek combineert het beste van twee continenten: Afrika en Europa.

Het in 2010 verschenen album ‘Elle’ betekende haar definitieve doorbraak. Op dit album beschreef Ntjam Rosie haar wereld alsof ze een toeschouwer was. In 2013 verscheen haar nieuwste plaat ‘at the back of beyond’ waarop de zangeres meer van zichzelf laat zien. Ntjam Rosie hoorde de uitdrukking ‘at the back of beyond’ (‘een bijzonder lastig te bereiken plek’) voor het eerst in de film ‘Black Narcissus’ en werd er direct door gegrepen.

Rosie: “Mijn nieuwe album is meer van binnenuit en op mijzelf betrokken, het neemt je mee op een spirituele reis. Het gaat over goed en slecht, over intens leven en in evenwicht blijven. Ik ben onderdeel van mijn muziek en dat kan soms best intens zijn.”

Ntjam Rosie (zang), Alexander van Popta (toetsen), Bas Kloosterman (bas), Tuur Moens (drums).

Meer info: www.ntjamrosie.com


YoungVips: Floris van der Vlugt & Windkracht 7

THEATERZAAL, 20:15 UUR

De jonge, energieke Floris van der Vlugt (1981) behoort zonder twijfel tot Nederlands grote saxofonisten en componisten van de toekomst. Floris is een bijzonder veelzijdige muzikant. In 2007 studeerde hij af aan het Amsterdams Conservatorium. Sindsdien werkt(e) hij met talloze bands. Enkele voorbeelden: Felix Schlarmann Group (Franz Von Chossy, Lars Dietrich), Wicked Jazz Sounds, Roos Jonker, Pete Philly, Perquisite, Kris Berry, Amsterdam Jazz Orchestra, Room Eleven.

In 2012 richtte Floris Windkracht 7 op, een jong septet met een bijzondere bezetting:
Floris van der Vlugt (saxofoon), Reinier Baas (gitaar), Morris Kliphuis (hoorn), Robbert Scherpenisse (trompet), Jamie Peet (drums), Katharina Thomsen (saxofoon) en Mark Haanstra (bas).

De muziek van Windkracht 7 is toegankelijk, filmisch en expressief. Floris stond met zijn septet in 2013 al op het North Sea Jazz Festival. Onlangs verscheen het debuutalbum ‘Drifts’.

Jazzenzo: ‘Windkracht 7 beweegt zich behendig door tal van stijlen, waaronder (free)jazz, rock, en (modern)klassiek of filmmuziek, maar is vooral een prettig dwarse en dynamische band die draait op de tomeloze energie van avontuurlijke jonge musici binnen de Nederlandse jazzscene.‘

Meer info: www.windkracht7music.nl


YoungVips: Miguel Rodríguez

THEATERZAAL, 21:30 UUR

Miguel Rodríguez is in 1983 geboren in Madrid, maar na zijn studie aan het Rotterdams en Amsterdams conservatorium besloot hij in Nederland te blijven. In zijn eigen ‘jazz’ hoor je zijn Spaanse roots duidelijk terug. Madrid is een multiculturele stad vol verschillende soorten muziek en dat beïnvloedt zijn composities die bestaan uit een mix van improvisatie, flamenco en latin.

Die multiculturaliteit zie je ook in de bezetting van zijn band:
Naast hemzelf op de piano bestaat deze uit Luciano Poli (contrabas) en Francesco de Rubeis (drums) uit Italië en uit Miguel Hiroshi (percussie) en Maria Marin (flamencozangerers) uit Spanje.
Naast zijn eigen muziek, waarmee hij afgelopen jaar onder andere te zien was in Het Concertgebouw, is Miguel Rodríguez onderdeel van het Benjamin Herman kwartet, het Ben van Den Dungen kwartet en het Maarten Hogenhuis kwartet. Hij tourde onder meer door Thailand met Deborah Brown en de Beets Brothers en door Japan met het Genzo Okabe kwartet.

Tokyojazznotes: ‘A confident debut from a musician with his own clear sound, Miguel Rodriguez is well worth checking out.’

Meer info: www.miguelrodriguezmusic.com

Meer informatie over de YoungVips tournee: http://youngvips.nl


TWENTYSOMETHING (i.s.m. TheJazzDream)

THEATERZAAL, 19:00 UUR

TWENTYSOMETHING is de showcase talentenband van TheJazzDream en bestaat uit een wisselende bezetting van de beste aanstormende jazzmusici in Nederland. Deze talenten zijn of waren onderdeel van één van de edities van TheJazzDream en staan, ieder voor zich, op het punt om door te breken.
Bijna alle bandleden studeren aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag of zijn kortgeleden daaraan afgestudeerd. Twentysomething brengt een mix van jazz, funk, soul en pop, geïnspireerd door elkaars én eigen werk en bovendien door de internationale jazzhelden die ze zelf begeleidden tijdens de tournee van TheJazzDream.
Genzo Okabe (saxofoon), Rowan de vos (toetsen), Daniel Dudok (gitaar), Alban Claret (gitaar), Paul Klarenbeek (bas), Jermaine Kanbier (drums)

www.thejazzdream.nl
www.koncon.nl

DJ Jazz Min LAU

FOYER

Voor iedereen die het uitgaansleven van Den Haag een beetje kent, is Jen Min Lau een bekende verschijning. Niet zo gek als je bedenkt dat Jen Min al in 1978 is begonnen met de eerste Disco Party in Den Haag! Sommigen zullen hem ook nog kennen uit de tijd van Club Ao-Zora in het Amicitia gebouw aan het Westeinde Den Haag ( 1981-1990 ) waar hij toen soms ook Jazz optredens organiseerde met o.a Candy en Hans Dulfer ! Jen Min heeft maar liefst op 4 edities van The Hague Jazz Festival gedraaid. Ook buiten de stadsgrenzen van Den Haag is Jen Min Lau actief. Hij draait regelmatig in Jazz café Dizzy Rotterdam en heeft daar verschillende events georganiseerd waaronder met Sven Hammond Soul. Jen Min is op dit moment in den Haag op meerdere events te vinden, waaronder het Paard van Troje, Pulchri (Art Dansant).

Meer info: www.bluenood.com

Jazzschool Den Haag

STUDIO, 18:30; 19:45; 21:00; 22:15

De amateurgezelschappen van Jazzschool Den Haag zijn regelmatig te horen in clubs en op festivals in het land. In de Studio laten zij vandaag met veel inspiratie en plezier meerdere stromingen uit de jazzmuziek de revue passeren.

Jazzschool Den Haag streeft naar een actieve samenwerking met de jazzafdeling van andere muziekscholen en het Koninklijk Conservatorium. Gedurende het cursusjaar worden masterclasses, cursussen en workshops gegeven onder leiding van grote namen uit het internationale jazz-veld. Voor de cursussen kunnen zowel individuele cursisten als complete bands zich inschrijven. De docenten van Jazzschool Den Haag kunnen ook als bandcoach worden ingehuurd.

Meer info: www.jazzschooldenhaag.nl