Geslaagd kick-off concert van Jef Neve en zijn fenomenale band

Jef Neve en zijn geweldige band brachten een indrukwekkend optreden naar het Paard in Den Haag. Het ensemble, bestaande uit maar liefst 8 getalenteerde musici, is momenteel op tournee met de muziek van Jef’s nieuwe album ‘That Old Feeling’. Het concert bood een gevarieerde show en werd beloond met een staande ovatie van het enthousiaste publiek. Gedurende de avond werden jazz standards, ballads, muziek uit de jaren 30, soundtracks van films en zelfs popnummers ten gehore gebracht. Als spetterende afsluiter was er een lang instrumentaal up-tempo jazz nummer.

Het concert kenmerkte zich door opvallende contrasten, variërend van vrolijke en toegankelijke nummers tot momenten van intense verstilling. Elk nummer was zorgvuldig gekozen door Jef, om een specifieke reden. Of het nu om de tekst ging of omdat hij gegrepen werd door de muziek, Jef gaf elk nummer zijn eigen unieke interpretatie.

Vocaliste Monique Harcum wist met haar ontroerende optreden de grote zaal van het Paard muisstil te krijgen. Deze Amerikaans-Belgische artieste bracht nummers als ‘Here’s to Life’ van Shirley Horn en ‘Piece of Clay’ van Marvin Gaye op ontroerende wijze ten gehore.

Sam Merrick, een jonge Engelse zanger met een warme stem en een groot bereik, mocht het titelnummer ‘That Old Feeling’ vertolken. Ook liet hij horen dat hij uitstekend overweg kan met singer-songwriter repertoire door met een geweldige uitvoering van ‘The Blower’s Daughter’ van Damien Rice te komen.

Wie kwam voor pianist Jef kreeg genoeg om naar te luisteren. Zijn virtuoze spel kwam mooi tot uiting in een prachtig piano-zangduet van de ballad ‘The Nearness of You’. Jef vouwt het uit en gaf het nummer zo een prachtig gesoleerd einde mee. Het nummer ‘Cheek to Cheek’, oorspronkelijk gezongen door Fred Astaire in de film ‘Top Hat’, kreeg een spannende twist door de pianosolo van Jef, waarbij hij zijn vakmanschap tentoonspreidde.

Het optreden werd afgesloten met Jef’s eigen up-tempo compositie ‘Nothing but a Casablanca Turtle slide-show dinner’. Het publiek werd meegevoerd naar de drukte op het vliegveld van Casablanca, terwijl Teus Nobel een prachtige solo speelde en drummer Jens Bouttery vurig drumwerk liet horen. De vocale schema’s werden losgelaten en de hele band kon nog even flink uitpakken. Een mooiere kick-off kon ProJazz DownTown zich haast niet voorstellen!

Vanessa Monfils

Fotografie: Jacques Nachtegaal (Het Collectief N&P)