Teus Nobel Liberty Group speelt de sterren van de hemel

Vier muzikanten komen op, het applaus dooft uit. De zaal is muisstil, en wacht op wat er komen gaat. Dan zet de pianist in en de musici starten hun muzikale reis.

Trompettist Teus Nobel en zijn Liberty Group staan op het podium. De groep heeft drie albums gemaakt, die erg goed ontvangen zijn. Live worden nummers van elk van de albums gespeeld. Met als bonus een nieuw, nog onbekend nummer. Het eerste stuk ‘When Riku Saw The Colors Dancing’ is van de hand van pianist Alexander van Popta. Het nummer is geïnspireerd door beelden van het noorderlicht van de Finse fotograaf Riku Karjalainen. Zachte en melodieuze klanken vullen de zaal. De gedempte trompet en piano wisselen elkaar af. Naarmate het stuk vordert, wordt de muziek krachtiger.

De uit België afkomstige drummer Tuur Moens krijgt tijdens het optreden volop de gelegenheid om te soleren. Dat geldt ook voor bassist Jeroen Vierdag. Zijn arrangement van Herbie Hancocks ‘Actual Proof’ start met een virtuoze bas solo. Op hun beurt vormen de twee een sterk stuwende ritme-sectie waarop Nobel van Van Popta heerlijk kunnen soleren.

Teus heeft jaren in een militair orkest van de Koninklijke Landmacht gespeeld, maar voelt zich nu duidelijk thuis in dit jazzkwartet. Een veelzijdig musicus, die zowel op flugelhorn als trompet speelt. Hij verrast zijn fans met veel verschillende projecten.

De titel van het album ‘Human First’ komt van een uitspraak van pianist Herbie Hancock. Die zei in zijn autobiografie: ‘Ik realiseerde me dat ik in de eerste plaats een mens ben, en daarna muzikant. Woorden die tijdens de lock-down betekenis kregen voor Teus, in combinatie met het vaderschap.

Het optreden wordt afgesloten met het spectaculaire titelnummer van het album Journey of Man. Maar het is nog niet gedaan. Het publiek roept de band terug en een toegift volgt. Nog een mooi nummer van Alexander van Popta volgt. De man die, zoals Teus Nobel zegt, zijn best bewaarde geheim is.

Het kwartet staat geboekt voor een show op het North Sea Jazz festival dit jaar. Een waardige Belgisch/Nederlandse afvaardiging tussen alle internationale sterren.

Vanessa Monfils

Fotografie Maurits van Hout (all rights reserved)