Poolse Funkjazz van Wojtek Justyna Treeoh!

Polen en jazz. Twee begrippen die in ons land niet vaak met elkaar in verband worden gebracht. Maar Polen houden van jazz! Er is een levendige jazzcultuur en er komen uitstekende musici vandaan. Wojtek Justyna is een Poolse gitarist die met zijn optreden in Paard het publiek wist te boeien en vermaken. Met het Wojtek Justyna Treeoh! presenteerde hij zijn nieuwe album ‘Thrice’. Lekkere vette ritmische muziek. Stevige jazz met funk invloeden. Gitaar en basgitaar speelden de hoofdrol. Maar de grooves waren zeker ook te danken aan de Portugese percussionist Diogo Carvalho. Hij vulde ruim vier vierkante meter podium met conga’s, bongo’s, hangende percussie instrumenten, een mini synthesizer en een balafon. Invalbassist Szymon Justynski speelde alsof zijn leven ervan afhing en genoot er zichtbaar van. De kleurige achtergrondprojecties en de belichting door Paard zorgden ervoor dat het publiek ook nog wat te zien had. Altijd fijn. Een tweede invaller was drummer Francesco de Rubeis die op de zéér korte termijn was ingevlogen voor de albumpresentatie. Uitstekend drumwerk van deze toegewijde jazzdrummer. Wojtek moet een voorliefde hebben voor de xylofoon instrumenten-familie. Misschien komt dat omdat hij heeft samengewerkt met Mike Manieri? In ieder geval kwam er halverwege de set een vibrafonist de band versterken. En Diogo had een balafon bij zich (een soort xylofoon maar dan van hout). Een aparte mix van instrumenten waarmee een goed optreden gebracht werd. Dat Polen van jazz houden weten we bij ProJazz sinds we geïnterviewd zijn door het Poolse jazzmagazine Jazzpress. Dat interview vind je hier
Vanessa Monfils