Muzikaal avontuur van een Zaanse band en een saz-speler

Ten-Hut is een Zaanse band. Onder de vlag van ProJazz treden zij op tijdens het Zeeheldenfestival. Reden voor ProJazz om in gesprek te gaan met Bas Gaakeer, gitarist en componist/arrangeur van Ten-Hut.

Wat is Ten-Hut voor een band?

De band is actief sinds 2004, speelt veel op festivals en doet theatershows. In 2019 stonden zij bijvoorbeeld op Noorderlicht live en het Hemeltjelief festival. ‘Sinds onze tienertijd spelen we al samen’, vertelt Bas. ’We zijn schoolvrienden. Iedereen is erg betrokken en de samenstelling van de band is nog steeds dezelfde als vroeger’. Ten-Hut is nu bezig met het YOL project, een samenwerking met de zanger en saz-speler Burak Dolutaş. Deze geboren en getogen Amsterdammer is van Anatolische afkomst. Anatolië is een regio in o.a. Turkije, met een grote muzikale rijkdom.

Bas componeert en arrangeert de meeste nummers van de band. Waar komt zijn fascinatie met oosterse muziek vandaan? ‘Ik ben voor mijn werk veel op reis geweest en kwam zo in aanraking met oosterse muziek. Die heb ik toen naar onze band gebracht. Ook zij waren enthousiast. Zo kwam het dat we gingen samenwerken met musici uit andere windstreken. Eerder werkte Ten-Hut samen met een Syrische zangeres (Mireille Bittar) en nu voor het project YOL met zanger en saz-speler Burak Dolutaş.

Burak en Ten-Hut

‘We zijn muzikaal breed georiënteerd, voegt Bas toe, maar we hebben wel onze eigen sound en eigen nummers. Eigenlijk is het een cross-over, want Burak vertolkt onze Ten-Hut nummers op zijn saz. Andersom is de muziek van Burak ook weer bepalend geweest voor de muziek die ik schrijf en arrangeer voor YOL’. De muziek laat zich moeilijk omschrijven. Misschien moet je de muziek gewoon horen. Bas denkt even na over die vraag hoe de muziek is. ‘Bepalend is dat we denken vanuit muzikale ideeën. In eerste instantie gaat dat los van akkoorden. Met de oosterse muziek als inspiratiebron maken we het tot onze eigen sound, en alle bandleden dragen bij aan de totstandkoming van de nummers. We vinden het gewoon mooi om bruggen te slaan!

Muzikaal en persoonlijk klikt het goed tussen de bandleden van Ten-Hut en Burak. In de corona tijd begon Bas het programma te maken en nummers te schrijven, en werd er geoefend en muziek opgenomen. Ook zocht hij naar de beste manier om de saz een mooie rol te geven in het geheel.

Showtime

Nu is het seizoen weer aangebroken en zijn er volop plannen voor live optredens. De oosterse muziek als inspiratiebron gaat niet meer weg. Als je het logo van Ten-Hut goed bekijkt zie je twee dieren. Een giraf en een kameel. Die laatste staat voor de samenwerking met Arabische muzikanten. En de giraf? Dat is een ander verhaal.

Ten-Hut is deze zomer in ieder geval te beluisteren én te zien op Haltpop Krommenie (16 juli) en de uitmarkt van Zaandam (4 september).

Line up:

Tenorsaxofoon en toetsen – Koen de Jong, Trompet – Miklos Kuijper, Trombone en zang – Daan Janssen, Gitaar en zang – Bas Gaakeer, Drums – Cees Oosterhuis, Bas – Kay Hasselbaink, Percussie en zang – Lars Blakenburg.

Gast op Saz en zang – Burak Dolutaş.

 

 

Tekst: Vanessa Monfils