Knimes in Dakota: ‘Adventures in improvised music’

Musiceren zonder akkoorden

Matthijs de Ridder is een veelzijdig muzikant met veel interesses. Hij is de drummer en energieke leider van Knimes Acoustic Group. Daarnaast componeert hij, speelt gitaar en draait vinylplaten. Matthijs woonde een aantal maanden in Amerika, en raakte daar geïnspireerd door de Amerikaanse jazz van vroeger. Hij ging naar New York en New Orleans en hoorde composities van onder andere Monk en Mingus. Alle indrukken zijn nu terecht gekomen in het debuutalbum van Knimes. De oude jazz is getransformeerd naar hedendaagse jazz. Matthijs produceerde zelf zijn eerste debuutalbum ‘Adventures in improvised music’. Daardoor kon hij ook zelf op zoek gaan naar een specifieke sound voor het album. Het moest klinken zoals opnames uit de jaren ‘50 en ‘60.
In Nederland verzamelde Matthijs een fantastische groep musici om zich heen, die nu de bühne opgaan om het album live te spelen. De uitvoering in de grote zaal van het Dakota Theater mocht er wezen. Het kwartet speelde heel geconcentreerd en met een grote intensiteit. De set rolde als een trein over het publiek heen. Messcherpe composities en arrangementen waarin elk van de muzikanten een duidelijke rol speelde. Hier werd niet zomaar wat aangerommeld. Op het stevige fundament van de drum en contrabas konden Yiannis Marinos (trombone) en Jose Cervera Minguez (alto-sax en fluit) uitstekend hun eigen melodieën kwijt. Beider solo’s kwamen goed uit de verf, en dat is zonder onderliggende harmonie instrumenten geen sinecure. Bassist Ignacio Santoro liet horen dat ook hij graag soleert; er was een moment dat hij letterlijk minutenlang solo speelde. In zijn totaliteit een mooi concert met bijzonder werk, uitgevoerd door ontzettend goede musici.

Door Vanessa Monfils

Foto: Eefje Aulbers