Kapok stopt ermee

INTERVIEW #01 Morris Kliphuis (KAPOK)

Bijna 10 jaar geleden werd (hoornist en componist) Morris Kliphuis gevraagd om iets op te nemen. Hij vroeg drummer Remco Menting en gitarist Timon Koomen erbij, en Kapok was geboren. De band werd populair en een fulltime rollercoaster van tournees en festivals kwam op hen af. Kapok kwam centraal te staan in het leven van de drie. Ze werden familie. Gedrieën wonnen ze prijzen, werkten ze samen met orkesten en zijn ze de hele wereld rondgereisd. Daar komt nu een einde aan met ‘The long way home tour’.

Waarom gaan jullie stoppen?

Morris: “Het is alles of niets! Er is geen manier om Kapok op halve kracht te doen. Dat is onze mentaliteit. Alles draait om onderzoek. Hoe willen we de muziek maken, hoe doen we dat met deze bezetting, en tegelijkertijd is het ook een onderzoek naar improvisatie. Hoe verleggen we onze grenzen, zoals bijvoorbeeld naar keyboard en vibrafoon. Dat alles vergt enorm veel repetitietijd. De ambitie en vernieuwingsdrang zijn zeker nog aanwezig, maar de grote investering lukt qua tijd niet meer. We zijn alle drie veel aan het componeren, en Timon heeft ook een solo album uitgebracht”. De wens om in hun eigen creatieve werelden te investeren lonkt. Ook niet onbelangrijk: Inmiddels zijn ze alle drie vader geworden.

Is Corona een zegen of een vloek?

“We hadden al besloten om te stoppen met Kapok en zouden maar een paar afscheidsconcerten doen. Toen we op 12 maart 2020 in de auto zaten op weg naar ons afscheidsconcert werden de Corona maatregelen abrupt van kracht. In feite konden we rechtsomkeert maken. Héél raar. We zijn naar een Burger King gereden en hebben daar de pijn gedeeld. Uiteindelijk gaf Corona ons de tijd om er een grotere afscheidstournee van te maken: ‘The long way home tour’. Genoemd naar ons nummer dat eindigt in een grote finale en maar één richting opgaat”.

Zelf heeft Kliphuis het afgelopen jaar flink kunnen doorwerken als musicus. Niet met optredens maar met componeeropdrachten. Zo is zijn compositie voor twee harpen en dans in première gegaan op het Nederlands Harpfestival. Omdat de beslissing om te stoppen met Kapok al voor Corona gemaakt was, hadden de Kapok mannen al wat plannen gemaakt. Daardoor vielen ze niet in een heel groot Corona-gat.

Wat wil je na Kapok bereiken met je muziek en composities?

“Naast muziek was biologie studeren ook een optie. Dat is niet gebeurd en nu vraag ik me af of ik als bioloog meer had kunnen bijdragen om de huidige crisis te bestrijden. In ieder geval op een meer directe manier dan als muzikant. Aan de andere kant kan een muzikale ervaring mensen wel letterlijk gezonder maken. Dat is natuurlijk het mooiste wat er is om aan het publiek te kunnen geven. Ik wil bereiken dat het publiek en de band samen iets laten gebeuren”. Morris hoopt dat dit voortaan ook kan via zijn composities. Een verhaal vertellen via een compositie waarmee de toehoorder een ervaring rijker is. Morris beschrijft dat een concert een gezamenlijke ervaring is die ervoor kan zorgen dat er ontspanning komt, of waarmee een deur wordt opengezet.

Wat kunnen we verwachten dit laatste concert?

Morris: We gaan onze ‘greatest hits’ spelen. We hebben al onze albums, ons hele oeuvre nagelopen, en samen hebben we bepaald welke set het gaat worden. Verwacht een fantastische set die van begin tot eind doordendert!