ALEXANDER – Methods to Madness Album presentatie – 29/4/21 Livestream

‘Jarenlang het best bewaarde geheim in de Nederlandse jazzscene’

Aldus Teus Nobel over pianist, componist en producer Alexander van Popta (1987). En het geheim openbaarde zich bij deze livestream! Voor zijn debuutalbum was Alexander onder meer geïnspireerd door zijn prettig gestoorde huisgenoten vertelde hij. Wie goed luisterde hoorde de gekte subtiel doorklinken in de muziek. En ook Enrico Morricone was een inspiratiebron. Deze muziek zou inderdaad goed passen bij een film. Bijna ongemerkt gaan de rustige intro’s over in fijne woeste en ruige stukken. Met soms schurende en piepende geluiden, die aanzwellen en weer afnemen. Veel tempowisselingen en verschillende ritmes. Alexander dringt zich niet op de voorgrond, en geeft zijn band de ruimte. Gitarist Jelle Roozenburg had een rock-achtig geluid, en piano en gitaar namen elkaars motieven over. Er werd veel geïmproviseerd, met een mooie verrassende wisselsolo tussen bassist Thomas Pol en drummer Jamie Peet. De belichting van Paard Den Haag kleurde de mannen in rood en Haags geelgroen, mooi in stijl met de kleuren van de vinyl platenhoes van ‘Methods to Madness’. Hier stond een kwartet dat op dreef was, met een geheel eigen sound, onder leiding van Alexander van Popta. Hij heeft laten horen dat zijn muziek op livestream even boeiend is als op vinyl.

Vanessa Monfils

Jelle Roozenburg
Alexander van Popta