Artistiek leider Nicolle Leenhouwers over ontwikkeling van ProJazz en samenwerking met Koorenhuis

Interview met Nicolle voor Nieuwsbrief van In het Koorenhuis

We spreken af met Nicolle Leenhouwers voor onze wekelijkse rubriek ‘Koffie drinken met’. Nicolle is cultureel ondernemer en heeft dé jazz organisatie voor hedendaagse jazz in Den Haag opgericht: ProJazz.

Vertel wat over jezelf en wat is jouw relatie met het Koorenhuis?

Ik ben Nicolle Leenhouwers, cultureel ondernemer en in 2011 heb ik ProJazz opgericht. Het Koorenhuis was de allereerste plek waar we een concert deden. Het was een heel intiem concert in de stijlkamer met pianist Jeroen van Vliet en saxofonist Mete Erker. Zij gaven een duo concert voor ongeveer 40 mensen. Het was dus erg kleinschalig. Het concert maakte onderdeel uit van een serie in het Koorenhuis en wij zijn uiteindelijk geëindigd in de grote zaal met Wolfert Brederode en Joost Lijbaart, een Haagse pianist en een Amsterdamse drummer. Vanaf dat moment is de bal gaan rollen.

Hoe is ProJazz ontstaan?

Ik deed een aantal jaren vrijwilligerswerk bij een cultuur annex jazzpodium en schreef ook  voor jazz media. Ik miste iets in het Haagse klimaat. Er zijn ontzettend veel goede jazzmuzikanten en er wordt ook heel veel gespeeld, destijds met name in het horeca circuit. Op dat moment dacht ik, het zou te gek zijn als meer hedendaagse jazz stromingen aandacht krijgen in Den Haag. In Nederland zijn er namelijk zoveel goede jazzmuzikanten en daar wilde ik mij in de eerste plaats op richten. Het buitenland zou dan later wel komen. Dat is ook gebeurd. Vanuit dit idee is ProJazz opgericht.

Destijds ben ik in gesprek gegaan met het Koorenhuis. Al vrij snel bleek dat de grote zaal vrij weinig werd gebruikt. Daar moest verandering in komen en zo ontstond er dus een serie.

Al vrij snel na de start kwam onze zakelijk leider Perry Lehmann erbij. Perry is met alle podia om de tafel gaan zitten en toen werd het stapsgewijs groter. Vanaf dat moment kwamen er steeds meer podia bij.

Vanuit ProJazz richten we ons echt op concerten in Den Haag. Ik zeg altijd dat wij een rondreizend circus zijn. Omdat wij geen eigen podium hebben, werken wij met verschillende podia samen om de concerten te laten plaatsvinden.

“Ik miste iets in het Haagse klimaat”

Welke doelgroep willen jullie met ProJazz aanspreken?

Er is geen specifieke doelgroep waar wij ons op richten. Wij willen juist een zo breed mogelijk publiek aantrekken. Natuurlijk hangt het erg af van de plek en het type concert. Als je bijvoorbeeld in Theater Dakota wat oudere stijlen jazz gaat doen, dan heb je een heel ander soort publiek dan wanneer je in het Paard een vette fusion band neerzet. In het Paard en ook hier in het Koorenhuis, trekken wij een vrij jong publiek aan. We pakken het publiek dus breed aan, maar we experimenteren ook. Soms doen we wel eens iets heel experimenteels en dan weten we ook dat er iets minder publiek komt. Alhoewel het soms toch verrassend kan uitpakken. Dat was bijvoorbeeld het geval bij het concert van het Craig Taborn Quartet in het Koorenhuis waarbij de zaal hartstikke vol zat.

Waarop selecteren jullie de artiesten?

Sowieso altijd op kwaliteit. Dat is heel erg belangrijk. We hebben inmiddels zelf een groep vaste volgers, die hebben wij in de loop van de jaren opgebouwd. Zij weten dat ze altijd kwaliteit krijgen ook al kennen ze de muzikant niet waar ze naartoe gaan. Verder kijken we uiteraard ook of er publiek is voor een bepaalde muzikant. Als we het gevoel hebben dat er een publiek voor is, maar het is een vrij klein groepje, dan kan het toch zijn dat een project zo toonaangevend of opvallend is dat wij het in Den Haag willen hebben. Natuurlijk trekken grote namen doorgaans het meeste publiek. Maar om nou specifiek altijd grote namen naar Den Haag te halen, dat hoeft niet per se. Het is leuk om af en toe eens een grotere naam te hebben, maar ook juist de muzikanten onder de aandacht te brengen die wat minder bekend zijn.

“Kwaliteit is heel erg belangrijk”

Zijn er evenementen of concerten waar je nu echt naar uitkijkt?

Dit klinkt natuurlijk als een inkoppertje, maar eigenlijk kijk ik naar ieder concert uit want ieder concert en ook iedere locatie heeft een geheel eigen dynamiek. Maar als ik er dan toch een paar moet noemen dan is dat zeker de afscheidstournee van Kapok op 28 mei in het Koorenhuis en het nieuwe project van Joost Lijbaart. Op 11 juni presenteert Joost in het Koorenhuis zijn eerste solo cd. Hij brengt twee gasten mee, Wolfert Brederode en Kika Sprangers.

We doen op het moment eigenlijk nagenoeg alleen maar nationaal met af en toe een artiest uit België. Een internationale artiest is nu even heel lastig natuurlijk vanwege alle maatregelen

Hoe is het balletje met het buitenland gaan rollen?

We kwamen in contact met grotere podia zoals het Paard en het Zuiderstrandtheater. Dan kom je op een punt dat het bijna vanzelfsprekend is dat je je ook op het buitenland gaat richten. Ook in het buitenland wonen zoveel uitstekende muzikanten. Voorheen moest het publiek bijna altijd reizen naar grotere steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam om de buitenlandse muzikanten te kunnen zien. Wij wilden dit ook graag in Den Haag realiseren.

Overigens beperkt de internationale programmering zich niet alleen tot de grote podia. Ook in de zaal van het Koorenhuis hebben we sinds 2018 in samenwerking met het Koorenhuis en het Paard een geweldig internationaal programma. Er zijn al heel wat toonaangevende namen voorbij gekomen zoals bijvoorbeeld Aaron Parks, Craig Taborn, Bill Laurance en Phronesis.

Is er een bepaalde opkomende artiest waarvan je zelf zegt, die moet je in de gaten houden?

Zangeres Sanne Rambags is iemand om absoluut in de gaten te houden. Zij heeft in 2019 een Edison gewonnen met haar trio Mudita. Daarnaast is saxofoniste Kika Sprangers echt een waanzinnig talent dat steeds meer van zichzelf laat horen. Er zijn natuurlijk nog veel meer aanstormende talenten maar deze twee zijn echt namen die de laatste twee jaar erg opvallen in het jazz circuit.

Hoe gaat ProJazz om met de corona crisis?

Op dit moment zijn wij vooral bezig met het promoten van livestream concerten. Omdat wij geen eigen podium hebben is het voor ons lastig om livestreams te faciliteren. Daarom promoten we graag livestreams van onze samenwerkingspartners binnen de stad. Verder is het voor ons vooral afwachten tot het moment dat er weer meer mogelijk is. We hebben natuurlijk wel werk nog achter de schermen. Er wordt aan plannen gewerkt en er worden ideeën ontwikkeld. Op dat gebied zitten we dus zeker niet stil.

Is er een plek in Den Haag waar je graag koffie drinkt?

Ik kom graag bij de Record Corner, een nieuwe platen- en vintage winkel op de hoek van de Boekhorststaat en de Zuidwal. Naast LP’s, vintage spullen en audio apparatuur kun je hier binnenkort ook koffie drinken zodra de horeca weer open mag. Onder het genot van een fijne plaat op de draaitafel natuurlijk!

De concerten die plaatsvinden zijn een samenwerking tussen ProJazz en het Koorenhuis.
Voor meer informatie over ProJazz:  www.proJazz.nl