Roelofs, Baas en De Looze, drie mannen en vier instrumenten.

Wat een mooi concert in het Koorenhuis op 8 juni van een trio met een heel eigen geluid. Joris Roelofs nam duidelijk de leiding met zijn basklarinet of klarinet, maar gaf gitarist Reinier Baas en de Belgische pianist Bram de Looze ruim de gelegenheid tot soleren.

De musici hadden veel onderling contact, en hun klanken vlochten zich mooi om elkaar heen. Fraai zoals de piano en basklarinet dezelfde lijnen speelden met een snijdende gitaar daar doorheen.

Roelofs heeft zeker iets met filosofie. Het stuk getiteld ‘The Ninth Planet’ gaat over de dwergplaneet Pluto, en heeft als thema de ‘unheimlichkeit’. Soms is het goed om geen houvast te hebben in het leven, zei Joris daarbij.

Dat ‘men niet teveel met conventies moet meegaan’ komt tot uiting in het stuk ‘The Rope Dancer’, een eigen compositie van Joris. Beide stukken klonken zeker niet conventioneel.

Ook bracht het trio een ter plekke volledig geïmproviseerd werk. De vrolijke noot kwam via twee stukken van Monk (Bye-Ya en We See) waar de drie mannen een heel eigen draai aan gaven.
De grote Koorenhuiszaal was overigens een mooie ambiance voor dit concert. Met goede stoelen en op het toneel mooie paarse, groene en blauwe belichting.

Vanessa Monfils