Recensies

Ben van den Dungen quartet betovert!

Zondagmiddag 5 maart was het zover. Eén van Nederlands grootste saxofonisten in het Dakota theater: Ben van den Dungen Quartet presenteert zijn nieuwste cd: “2 Sessions”. Samen met Miguel Rodriguez (piano), Steve Swannick (bas), Gijs Dijkhuizen (drums). Hoewel een regenachtige zondagmiddag, is de zaal flink gevuld. Het getuigd van de populariteit van het quartet onder jazzliefhebbers en we worden niet teleurgesteld. Ben, gestoken in een heus streepjespak waarin hij wat onhandig friemelt aan alle elektronica waarmee hij is omhangen, slaat ons om de oren met zijn virtuoze, gepassioneerde spel in nummers als Mating Call (een nummer van Tadd Dameron, door Ben bewerkt), Hackensack (Thelonious Monk en bewerkt) en The Sun God Of The Masai (Horace Silver, gearrangeerd door Ben). Niet alleen met z’n tenorsax, maar ook met het veelvuldig en behendige gebruik van z’n sopraan streelt hij onze oren. Sowieso muziek van een waanzinnige kwaliteit met Miguel Rodriguez op piano die ons alle hoeken van het theater laat zien als hij het totale register van de piano gebruikt, van uiterst links naar uiterst rechts en weer terug. Ben draagt zijn cd op aan zijn voormalig saxofoonleraar Ab Schaap uit Rotterdam. Die moet erkennen dat Ben hem voorbij gestreefd is in zijn spel. En dat konden we horen ook! 

Ernst Detering

%d bloggers liken dit: