Recensies

Hartverscheurend zacht

Hartverscheurend zacht: Esther van Hees & Mateusz Pulawski

11 december 2016 (huiskamerconcert)

Zo tussen alle feestdagen door was er ook nog ruimte voor een intiem en prachtig concert van de coming up muzikanten Esther van Hees & Mateusz Pulawski; een jong jazzduo dat door middel van het vertrouwde geluid van gitaar (Mateusz) en zang (Esther) een regenboog van muzikale genres beschildert. Naast eigen werk spelen zij ook bewerkingen van standards en de muziek van Bill Evans.

De huiskamer (‘ergens in het Haagse Regentessekwartier’) zat helemaal vol en Esther en Mateusz pasten prima in de intieme ambiance. Op een klein podium (een vroegere bedkuip) konden zij de mensen op de eerste rij bijna aanraken. Esther, met haar haast breekbare uiterlijk, heeft een ongelooflijk bereik van hoog tot laag, maar fascineerde nog het meest als zij bijna fluisterend zong. Zoals in het eerste nummer Bill Evans’ The two lonely people: hartverscheurend zacht, zeg maar.

Mateusz bleef in eerste instantie meer de begeleider op gitaar, maar waar hij de ruimte wel benutte merkte je hoe virtuoos hij speelde. Tot bleek dat hij ook nog heel mooi kon zingen.

Esther praatte openhartig de nummers aan elkaar. Zij vertelde over hun gezamenlijke zoektocht naar de juiste toon en arrangementen in Parijs, waar ze hun cd ‘What’s hard to find’ opnamen. Alle nummers gaan over de liefde, zei ze, en vooral ook over hoe dat dan weer mis kan gaan. Melancholie kan ook mooi zijn.

Dit huiskamerconcert thuis bij Rubi&Ed en geprogrammeerd door ProJazz Den Haag, was een mooie belevenis. De gasten werden verrast door de locatie en je voelde door de kleine ruimte gewoon de interactie ‘knetteren’ tussen publiek en musici.

Ed Vervoorn

%d bloggers liken dit: